LÄS MER:

 

 

Vad är KBT?

 

 

Vad är ART?

 

 

Vad är NVC?

 

 

Vad är COPE?

 

 

Vad är MI?

 (Motiverande Samtal)

 

 

Vad är Säkerhetsprogrammet?

 

 

 

 

 

 

Podradio för alla som är intresserade i tillämpning av Integral Teori och Evolutionär Enlinghtenment

 

 

 

VECKANS 

KRÖNIKA 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEDARSKAP

PEDAGOGIK

KONFLIKTHANTERING

ORGANISATIONSUTVECKLING

ÅTGÄRDSPROGRAM

SAMTAL

 

 

 

 

 

Vad är på gång?

 

 

Information om  föreläsningar, kurser, artiklar och andra åtaganden under AKTUELLT

 

 

 

2 okt, NST.

Intervju och reportage från fortbildningsdag i konflikthantering för skolpersonal.  

 

 

15 sep, Sverige Radio P4.

"Tio män har under ett halvår velat samtala med en av Hässleholms familjestödjare. - Det är ett bra resultat, säger familjestödjaren Michael Högberg".  Läs mer och lyssna på reportaget.

 

Sep 08, Skånska Nyheter.

Reportage om temavecka i Smedstorp

 

Aug 08. Sveriges Radio P4.

"Bättre språk ska ge färre bråk". Intervju med Michael Högberg Fixa språket, skippa bråket 

 

Aug 08. Ystads Allehanda.

Allvarliga samtalsämnen men nära till skratt.

Att lyfta i stället för att sänka varandra är en bra värdegrund för att sprida glädje. "Öva på att ge varandra komplimanger och gör det ofta", säger Michael Högberg, . Läs reportage

 

Mars 08. Sveriges Radio P4.

"Insikt ska få män att sluta slå".Reportage och intervju med Michael Högbergoch Helén Elmqvist.Lyssna på inslaget

 

Nov 07.

Unikt projekt i Onslunda "Målet är att kunna lösa interna konflikter..." Läs artikeln

 

 

 

 

 

COPE- programmet...

 

...har utarbetats av professor Charles Cunningham vid McMaster´s Children´s Hospital i Hamilton, Ontario. Vid centret har man sedan flera år gjort en bred satsning påförebyggande insatser i familjernas närmiljö i samarbete med kommunerna.

Även om COPE ursprungligen utarbetades för föräldrar till barn med påtagliga problem med utagerande beteende kan det med fördel erbjudas till alla föräldrar som upplever att de har behov av stöd i att hantera typiska vardagsproblem och konfliktsituationer med sina barn.

Genom att erbjuda programmet till alla föräldrar kan man fånga upp föräldrarna tidigt via exempelvis förskola, BVC, elevvård/skolhälsovård.

 

"Alla som har fru och småbarn vet att tennis

hör till de lättare sakerna i livet"  (John McEnroe)

 

Syfte

COPE- programmet bygger i likhet med andra närbesläktade föräldrautbildningsprogram (Komet, Webster-Stratton m.fl.) på inlärningspsykologi och social inlärningsteori men också på kognitiv attributionsteori, systemisk familjeteori och teorier om storgruppsprocesser.  Syftet är att ge föräldrar verktyg att förstå och hantera sitt barns beteende och stärka dem i sitt föräldraskap. Ett viktigt syfte är också att förbättrasamspelet i familjen och att skapa stödjande nätverk. Programmet har en utpräglat pedagogisk inriktning.

 

Upplägg och innehåll

Programmet har en väl beprövad manual som finns översatt till svenska. Man arbetar utifrån en storgruppsmodell. En COPE-grupp består av mellan 25- 30 föräldrar, vilket gör programmet kostnadseffektivt och skapar förutsättningar för ett rikt erfarenhetsutbyte mellan föräldrar .En COPE-kurs omfattar normalt 10  gruppträffar om två timmar. Gruppen träffas en gång i veckan. Programmet är mycket deltagarstyrt och diskussionerna förs ömsom i smågrupper och i stor grupp.

Varje gruppträff är noga strukturerad och avhandlar en strategi. Det kan exempelvis röra sig om hur man uppmuntrar och berömmer sitt barn på ett medvetet sätt för att bryta negativa cirklar i samspelet och för att påverka barnet att bete sig mer följsamt. Föräldrar får också arbeta med hur man kan fördela sin uppmärksamhet mellan syskon, hur man kan bortse från vissa mindre förseelser genom att hålla inne med negativa reaktioner, hur man kan förebygga och planera för att hantera problemsituationer och hur man kan ingripa effektivt när barnet gått för långt.

 

Problemlösningsstrategier och belöningssystem ingår också, liksom hur man kan få ett bra samarbete med skolan. Varje gruppträff innehåller återkommande moment. Efter en stunds social samvaro placerar sig deltagarna vid småbord med 4 -7 deltagare och utser en smågruppsledare. Deltagarna diskuterar först hur man lyckats med en hemuppgift baserad på den strategi man behandlat gången innan. Betoningen ligger på de gånger man lyckats tillämpa strategin hemma. Därefter följer en sekvens med videoinspelade scener där deltagarna får se en förälder som begår olika fel i sitt bemötande av ett barn. Utifrån dessa scener får föräldrarna diskutera sig fram till lämpligare förhållningssätt. Den föreslagna, mer lämpliga, strategin byggs upp steg för steg och modelleras/demonstreras i nästa moment av gruppledarna enligt föräldrarnas instruktioner.

 

Föräldrarna arbetar sedan i smågrupper med att hitta andra situationer där de kan använda strategin, varefter föräldrarna två och två själva får träna strategin genom egna övningar.  Till sist planerar föräldrarna hur de ska fortsätta tillämpa strategin hemma till nästa gruppträff. Lektionen avslutas med att gruppledaren sammanfattar veckans strategi.

 

Kursledarna

Kursledarna kan vara pedagoger inom förskola och skola, socialarbetare, familjebehandlare, psykologer, sjuksköterskor med flera. Viktiga kvalifikationer är pedagogisk kompetens, kunskap om barn med svårhanterligt beteende och vana vid att leda grupper.

 

Kontaktainfo@hogberg.org  

EllerSvenska COPE.för mer info.